29/4/12

Βασίλης Φίλιας στο ''m'': Πράκτορας ξένων συμφερόντων ο ΓΑΠ

Αποκλειστική συνέντευξη στον Γιώργο Διγενή

Τόσο σεμνός και προσηνής ο καθηγητής κοινωνιολογίας τής Παντείου και τ. Πρύτανης τής ΠΑΣΠΕ Βασίλης Φίλιας σε κερδίζει από το πρώτο λεπτό. Ο λόγος του όταν μιλάει για όσους ορίζουν τις τύχες μας,παίρνει φωτιά,δε χαρίζεται σε κανέναν τους. Ένα λαμπερό πνεύμα, που φωλιάζει σ΄ένα υπέροχο αρχοντικό σπίτι,γεμάτο σπάνια βιβλία και κειμήλια από τους βαλκανικούς πολέμους. Η συνάντησή μας,μια εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη και που θέλω να την μοιραστώ μαζί σας.

Η βιβλιοθήκη του Βασίλη Φίλια

-Με την άδειά σας,θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συζήτησή μας από τον χώρο σας, τα πανεπιστήμια, και να μου πείτε αν με την δομή και τον τρόπο λειτουργίας τους,προάγεται η μόρφωση και η έρευνα. Αν εκπληρώνουν με άλλα λόγια τον λόγο ύπαρξής τους.

Πρώτα-πρώτα δε διατίθενται τα χρήματα που χρειάζονται για να κάνουν τα πανεπιστήμια έρευνα. Δεύτερον,δεν είναι ο προσανατολισμός τους τέτοιος. Περισσότερο ασχολούνται με το διδακτικό έργο και ελάχιστα με την έρευνα,και αυτό είναι μία παράδοση που έχει δημιουργηθεί μεταπολιτευτικά,εξαιρετικά αρνητική. Βεβαίως γίνονται διδακτορικά,εργασίες μεταπτυχιακές οι οποίες έχουν χαρακτήρα ερευνητικό,αλλά έρευνα-έρευνα καθαυτή, δε γίνεται στα πανεπιστήμια. Υπάρχουν βέβαια κάποια τμήματα και έδρες,δυστυχώς οι λιγότερες,που κάνουν σοβαρό έργο. Όμως στις περισσότερες υπάρχουν άνθρωποι που επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο τα ίδια,δεν έχουν ευρύτερο ορίζοντα και ιδίως στις θεωρητικές επιστήμες,δεν είναι σε θέση να συνδέσουν τον ένα επιστημονικό κλάδο με τον άλλον,με αποτέλεσμα να βλέπουν τα πράγματα εντελώς μονομερώς. Φυσικά σ' αυτό,η αμερικάνικη επιρροή έχει παίξει καταλυτικό ρόλο.

-Τι εννοείτε λέγοντας "η αμερικάνικη επιρροή" ;

Είναι άνθρωποι αμερικανοσπουδαγμένοι,που έχουν επηρεαστεί και υιοθετήσει την αμερικάνικη κατεύθυνση,η οποία είναι υπεραπλουστευτική. Οι αμερικάνοι δεν καταλαβαίνουν ιστορία. Ούτε ιστορία,ούτε κοινωνιολογία. Η κοινωνιολογία που προτείνουν οι αμερικάνοι έχει έναν εντελώς στατικό χαρακτήρα,δεν ασχολείται καθόλου με τον "πράττοντα άνθρωπο",που είναι το νόημα τής κοινωνιολογίας. Έχω γράψει ένα βιβλίο,πριν από δυο χρόνια κυκλοφόρησε,με τίτλο " Συμβολή στον επαναπροσδιορισμό της ψυχολογίας,ως επιστήμης του ανθρώπου" όπου αναφέρω πως οι αμερικάνοι τείνουν να μεταβάλλουν ΚΑΙ την ψυχολογία ως μία επιστήμη τής ατομικής ψυχολογίας. Οι επιστήμες τού ανθρώπου,απαιτούν συνθετική αντίληψη τού ανθρώπινου όντος. Το ανθρώπινο ον είναι ένα ον το οποίο πράττει και για να πράττει, συλλαμβάνει τον κόσμο με νοήματα. Ε αυτό οι αμερικάνοι δεν το καταλαβαίνουν. Έχουν,στις θεωρητικές επιστήμες ή καλύτερα,στις επιστήμες τού ανθρώπου που είναι και το αντικείμενό μου, μία εντελώς τεχνοκρατική θεώρηση,έχοντας βάλει στην θέση τού όντος που περιέγραψα πιο πάνω,τον Homo Economicus,και σε συνέχεια αυτού,τον Homo Technocraticus.
Πάρτε για παράδειγμα τα οικονομικά,όπου από τους κλασικούς οικονομολόγους συλλαμβάνονταν ως επιστήμη που έχει σχέση με την οικονομική δράση τού ανθρώπου,ανεξάρτητα αν ήταν αστική επιστήμη ή ήταν επηρεασμένη απ΄τον Μαρξ ή τα σοσιαλιστικά ρεύματα. Και γι΄αυτό την έλεγαν πολιτική οικονομία. Η σύγχρονη τάση σε πάρα πολλά πανεπιστήμια,ιδίως τού αγγλοσαξονικού χώρου,αλλά έχουν επηρεαστεί και οι Γερμανοί και οι Γάλλοι σε πολύ μεγάλο βαθμό,μιλάει για Economics. Για μια επιστήμη μελέτης μεγεθών και όχι τού πράττοντος ανθρώπου ως όντος οικονομικού. Διότι αυτό κατά κάποιο τρόπο θεωρούν,πως τους προφυλάσσει και από οποιαδήποτε προσέγγιση Μαρξιστικού τύπου. Και γι΄αυτό δε διδάσκονται άνθρωποι που έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη των θεωρητικών επιστημών,των επιστημών τού ανθρώπου, ο Μαρξ,ο Weber και άλλοι.

Κε καθηγητά,είναι τόσο καταλυτική η αμερικάνικη επίδραση ;

Είναι, αλλά όχι όσο ήταν ακριβώς μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Μετά τον πόλεμο ήταν ισχυρότερη. Με την άνοδο τού Χίτλερ στην εξουσία καταστράφηκαν οι Γερμανικές παραδόσεις που αντιμετώπιζαν τις επιστήμες,ως επιστήμες που είχαν σχέση με τον δρώντα άνθρωπο,ως σκεπτόμενο,όχι ως μια αλληλεξάρτηση νευρώνων, αλλά σε μία σχέση που διαμορφώνεται στη βάση τού ότι ο άνθρωπος είναι σκεπτόμενο όν και το μόνο που έχει συνείδηση. Ο Χίτλερ κυνήγησε όλες τις θεωρητικές επιστήμες,κυρίως την κοινωνιολογία,ακόμα και την αστική κοινωνιολογία γιατί την θεωρούσε επικίνδυνη και αυτό άνοιξε τον δρόμο στους αμερικάνους μετά τον πόλεμο να εισδύσουν μ΄ένα τρόπο καταλυτικό.

Όταν ακούτε από έναν/μία υπουργό παιδείας να λέει πως θέλει να την αναβαθμίσει,να την εξυγιάνει,κρατάτε μικρό καλάθι ;

Σε τι την έχουν αναβαθμίσει ; Σε τίποτα. Υπάρχουν σχολές,όπως για παράδειγμα το τμήμα Κοινωνιολογίας τού Παντείου Πανεπιστημίου που ακολουθεί την παράδοση την δική μου,όπου πράγματι υπάρχει ευρύτερος ορίζοντας.
 Όσον αφορά τους υπουργούς παιδείας,πρώτα-πρώτα πρόκειται περί ασχέτων προσώπων. Είναι άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με την παιδεία. Έχουν σπουδάσει κάπου κάτι,κατά κανόνα προέρχονται από τα Νομικά, και δεν έχουν ιδέα. Δεν έχουν ιδέα ούτε όσον αφορά τα προβλήματα τα διδακτικά,δεν έχουν ιδέα όσον αφορά τα προβλήματα τα ερευνητικά. Τους ενδιαφέρουν τα Πανεπιστήμια,αν θέλετε,ως χώροι ανάπτυξης πολιτικών δραστηριοτήτων. Να ξέρετε,πως με τον "περίφημο" νόμο πλαίσιο τού ΄81,καταστράφηκαν όλα τα πανεπιστήμια. Γιατί αναδείχθηκαν άνθρωποι,οι οποίοι τότε ήταν βοηθοί,και σ΄ένα ποσοστό το οποίο υπερβαίνει το 90% έχουν γίνει τακτικοί καθηγητές με εργασίες,τι να σας πω,δευτεροκλασάτες,τριτοκλασάτες, και ακόμα πιο κάτω. Και αυτό οφείλεται στον "περίφημο" νόμο πλαίσιο,ο οποίος κατέστρεψε τα πανεπιστήμια.
Ο καθηγητής Βασίλης Φίλιας

Σας εμπνέουν κάποια ασφάλεια, τα πολιτικά πρόσωπα που θέλουν να μας βγάλουν απ΄την κρίση ;

 Όπως σ΄όλους τους τομείς,έτσι κι εδώ,τα θέματα τα χειρίζονται άνθρωποι,όπου το επιεικέστερο που θα μπορούσε να πει κανείς είναι πως πρόκειται για ημιμαθείς ως αγράμματους. Δεν έχουν μελετήσει όλη την οικονομική ιστορία, καθώς και την θεωρία των οικονομικών κρίσεων,δεν πήρανε διδάγματα από την κρίση τού ΄29-΄30,δεν πήρανε διδάγματα από τον Κέυνς,είναι όλοι τους αντικεϋνσιανοί. Στην ουσία πρόκειται περί τραπεζιτών,ανθρώπων δηλαδή που έχουν εντρυφήσει στα Economics και όχι στην Πολιτική Οικονομία. Αντικείμενο τής Πολιτικής Οικονομίας είναι ο οικονομικά δρων άνθρωπος. Αυτό δεν ισχύει γι΄αυτούς. Ούτε ένα μέτρο απ΄όσα έχουν πάρει,δεν ήταν σωστό.
Αφήστε ό,τι,αυτή είναι η επιεικής άποψης. Η μη επιεικής είναι,πως έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους οι οποίοι λειτούργησαν ως εντολοδόχοι και μπορεί κανείς να πει,εκτελεστικά όργανα μεγάλων παγκόσμιων συμφερόντων τού εξωτερικού,κι έφεραν τη χώρα σ΄αυτό το σημείο που την έφεραν. Όχι ό,τι δεν υπάρχουν ευθύνες τού λαού. Υπάρχουν. Πρωτογενώς όχι,δευτερογενώς. Δηλαδή,ο ελληνικός λαός με τα πρότυπα που τού δώσανε μετά την μεταπολίτευση,με τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε η πολιτική ζωή, με το πελατειακό σύστημα... Όλα τα έκαναν αυτοί (οι πολιτικοί) κι έρχονται τώρα τάχα να τα διορθώσουν. Πρόκειται περί αχρήστων ανθρώπων,που πρέπει να ντρέπονται που κυκλοφορούν. Και που εμφανίζονται πρέπει να ντρέπονται,σας το λέω εγώ,εν πάση ειλικρίνεια !
Εγώ τώρα γράφω ένα βιβλίο (το 24ο),θα είναι έτοιμο ως τον Αύγουστο, το οποίο το τιτλοφορώ " Από την εξαχρείωση στην εξαθλίωση",όπου βεβαίως αποδίδω ευθύνες με ονόματα,ποιες ήταν οι ευθύνες τού Αντρέα,των πολιτικών φορέων,πώς τον λαό που ήταν σε μία στιγμή έτοιμος να δεχθεί ό,τι περιορισμούς θα τού έλεγαν,-θυμάστε όταν ανέβηκε ο Αντρέας το ΄81 ο λαός τού έλεγε "ό,τι πεις" και τελικά δεν έκανε τίποτα και κατήντησαν την κατάσταση όπως την κατήντησαν. Και τολμάνε να μιλάνε.

Ο ΓΑΠ κατά την άποψή σας,ήταν ένας καλός πρωθυπουργός,που όπως ισχυρίζεται έσωσε την χώρα από την χρεωκοπία;

Μα αν δεν το υποστηρίξει αυτό,θα πρέπει να αυτοκτονήσει πολιτικά. Να πάει στο σύνταγμα εκεί που αυτοκτόνησε ο άλλος ο φουκαράς και ν΄αυτοκτονήσει. Ομαδικά ν΄αυτοκτονήσουν όσοι ψήφισαν μνημόνιο.Τα γελοία πρόσωπα. Οι πουλημένοι. Κι όταν υπήρχαν δυνατότητες. Μεγάλες δυνατότητες. Δηλαδή σας λέω το εξής. Οι Ρώσοι επί παραδείγματι θα μπορούσαν να μας δώσουν δάνειο με 1 ως 1,5% κι εσύ το πλήρωσες 6%. Τρελά πράγματα ! Τρελά ! Και πάει ο Αβραμόπουλος τώρα στην αμερική για να τα μπαλώσει τα πράγματα, ότι "να οι αμερικάνοι δεν είναι το ίδιο πράγμα,μας δίνουν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού,μας δίνουν άρματα μάχης που δεν χρειάζονται αυτοί πλέον,τσάμπα".  Τα΄χεις πληρώσει με το αίμα σου όλα αυτά. Όλα.
Κατά τα λοιπά και σε ό,τι αφορά τον ΓΑΠ,πρόκειται περί πράκτορα. Ένας άνθρωπος που έδωσε εσφαλμένα στοιχεία προκειμένου να μας οδηγήσει στο Δ.Ν.Τ.; Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό ;
Πρόκειται περί ανθρώπου που λειτουργεί ως πράκτορας. Θα μου πείτε,να πούμε λόγω βλακείας ; Όχι, αυτά δε γίνονται. Διότι είχε τους συμβούλους του,τους ανθρώπους του που τον καθοδηγούσαν. Κάθε τόσο πήγαινε στο εξωτερικό. Αν κανείς παρακολουθήσει την πορεία του,θα καταλάβει πολλά. Θα μου πείτε ο κύριος αυτός πρέπει να υποστεί συνέπειες ; Ναι πρέπει να υποστεί συνέπειες. Η όλη του πορεία στα ελληνοτουρκικά, στα θέματα των σχέσεων με τα βαλκάνια,τα πετρελαϊκά,παντού, όπου να τον ψάξετε έχει δώσει έδαφος στους αντιπάλους. Νομίζουνε βέβαια ό,τι ο ελληνικός λαός δε θ΄αντισταθεί. Περιμένετε να δείτε να γίνουν οι εκλογές,ανεξαρτήτως αποτελέσματος και μετά θα δείτε τι έχει να γίνει.

Βλέπετε δηλαδή να υπάρχουν περιθώρια ν΄αλλάξει η πολιτική ;

Ασφαλώς! Υπάρχουν λύσεις τις οποίες αυτοί απέφυγαν.

Υποστηρίζονται όμως αυτές από κανένα κόμμα από αυτά που φαίνεται να μπαίνουν στη βουλή ;

Κοιτάξτε. Σ΄αυτές τις εκλογές,πιστεύω θα τα μπαλώσουν έτσι τα πράγματα,θα γίνει κυβέρνηση δύο,τριών κομμάτων, και θα βγει πάλι κυβέρνηση μνημονιακή. Αλλά θα΄ναι και τα τελευταία τους. Από εκεί και πέρα δεν έχουν περιθώρια.
Δε βλέπετε δηλαδή να έρχεται η ανάπτυξη,όπως υποστηρίζουν,από το ΄13 ;

Αστειεύεστε βέβαια ! Είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη με αυτή την απονεύρωση τής αγοράς ; Το δίδαγμα τής κρίσης τού ΄29-΄30 ήταν ενίσχυση πάση θυσία,μιλάω σε πλαίσιο καπιταλισικό όχι για ανατροπή τού καθεστώτος,ενίσχυση τής αγοραστικής δύναμης των πλατιών μαζών. Εδώ όχι μόνο δεν ενισχύετε αλλά συνεχώς και τού αφαιρούνται. Με αποτέλεσμα η αγορά να έχει απονεκρωθεί τελείως. Πως θα έχεις ανάπτυξη ? Θα σας πως εγώ πως θα έχουμε επενδύσεις. Με την πτώση των τιμών που έχουμε γενικά, αγοράζοντας ό,τι υπάρχει ως φιλέτο,είτε κτίρια είτε παραλίες, είτε πρώτες ύλες, αντί πινακίου φακής. Γι΄αυτό κι εγώ,ακόμα και αν δεν λειτουργούν συνειδητά έτσι,εγώ θεωρώ πως προδίδουν τη χώρα.  Εξ αντικειμένου,προδίδουν την χώρα. Και δεν υπάρχει καμία συγνώμη. Καμία συγνώμη.
Άλλη μία γωνιά του σπιτιού

Είναι στα άμεσα σχέδιά σας,να αναλάβετε πρωτοβουλίες,να βγείτε μπροστά,να κινητοποιήσετε τον κόσμο ;

Συνεργάστηκα με τον Θεοδωράκη όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία και πιστεύω πως κάναμε μια σημαντική προσπάθεια,προς την κατεύθυνση τής αφύπνισης τού λαού. Δεν με άκουσε βέβαια όταν τού είχα προτείνει να μαζεύαμε ενάμιση,δύο εκατομμύρια υπογραφές κατά τού μνημονίου. Ανεξάρτητα από αυτό,η ακτινοβολία τού Θεοδωράκη είναι πολύ μεγάλη. Δεν μπορώ να πω ό,τι εγώ έχω την ίδια ακτινοβολία. Ξέρετε,εδώ σ΄αυτές τις καταστάσεις ο καθένας εμφανίζεται και νομίζει ότι μπορεί να παίξει το ρόλο αρχηγέτη. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Εγώ το λέω,το σύνδρομο τού δελαπατρίδη. Ο καθένας λέει "να,εγώ αν ήμουνα". Αμ δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Έστειλα και στον Παπούλια μια ανοιχτή επιστολή και τού έλεγα πως αυτά που κάνεις σαν πρόεδρος είναι αποδοχή μιας βάναυσης πολιτικής κλπ,κλπ. Πρόσφατα του έστειλε κι ένας κύπριος όπου σ΄αυτή κάνει σύγκριση ανάμεσα στον Παπούλια και στον Πρόεδρο τής Ισλανδίας, και λέει να τι έκανε ο πρόεδρος της Ισλανδίας,να τι κάνεις εσύ. Ψήφισε το κοινοβούλιο Ναι υπέρ τού πρώτου μνημονίου και τους λέει είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα θα το φέρω στον λαό. Δημοψήφισμα. Το καταψηφίζει ο λαός. Έρχεται το δεύτερο μνημόνιο,το ξαναψηφίζει το κοινοβούλιο. Το πάει στο λαό,λέει ο λαός Όχι. Δέχετε βοήθεια με όρους,δε θα μειωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί. Δε θα πληρώσουμε εμείς λέει τα σπασμένα των τραπεζών. Δε θα τα πληρώσει ο λαός. Και στο τέλος λέει και το εξής. Εγώ ως εδώ ήτανε,προσέφερα τις υπηρεσίες μου,δεν ξαναβάζω υποψηφιότητα. Και με τον τρόπο αυτό ήθελε να δείξει πως δεν έκανε ό,τι έκανε επειδή είχε φιλοδοξίες αλλά ήθελε μόνο να προστατέψει τα συμφέροντα τού Ισλανδικού λαού.

Διακρίνετε κάποιο φως στο τούνελ ;
Θα περάσουμε από δύσκολες στιγμές,δε θα τον χάσουμε στο τέλος τον πόλεμο. Και ίσως αυτό να βοηθήσει το λαό να καταλάβει τα λάθη που έκανε δείχνοντας εμπιστοσύνη σ΄αυτούς τους αχρείους. Και μετά από διάφορες περιπέτειες και λοξοδρομήσεις,να αναδείξει ηγεσίες πράγματι ικανές και ...ελληνικές. Και τα δύο πρέπει να υπάρχουν. Άνθρωποι και ικανοί και Έλληνες. Να είναι κάποιος ελληναράς,δεν αρκεί.

Θα χαρακτηρίζατε τη Νέα Δημοκρατία αντιμνημονιακό κόμμα,με βάση την ρητορική της τα τελευταία δυόμισι χρόνια ;

Και στο τέλος τα γύρισε και τα υπέγραψε όλα. Τα υπέγραψε ή δεν τα υπέγραψε ? Τι λέτε τώρα ? Βεβαίως θα μας βοηθήσει πολύ και το γεγονός ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες,όπου κι εκεί θα΄χουμε τεράστιες κοινωνικές αναστατώσεις. Η Ισπανία αυτή τη στιγμή,είναι στα πρόθυρα τής έκρηξης. Στην Ιρλανδία τούς έβαλαν έναν φόρο για τα ακίνητα και το πλήρωσε μόνο το 40% των πολιτών. Ακόμα και στην Ολλανδία,που στέκεται καλύτερα οικονομικά,ακόμα κι εκεί έχουμε αναβρασμό μεγάλο. Αφήστε στην Ιταλία τι έχει να γίνει. Θα τα δούμε.

Ποιο πιστεύετε πως θα είναι το μέλλον τής ευρωπαϊκής ένωσης σαν σχήμα και με δεδομένους τους κραδασμούς που υφίσταται τελευταία ;

Αν δεν αλλάξει αυτή η λογική του διευθυντηρίου και δεν δημιουργηθούν προϋποθέσεις για μία ισόνομη σχέση μεταξύ των χωρών ,θα διαλυθεί. Με το διευθυντήριο που έχουν δημιουργήσει η Γερμανία με την Γαλλία, δε στέκεται η ευρώπη. Η ευρώπη θα τιναχτεί στον αέρα. Τη στιγμή που ακόμα και οι αμερικανικές θέσεις είναι πολύ επικριτικές για την πολιτική που ασκείται, όχι μόνο απέναντι τής Ελλάδας,αλλά και γενικότερα έναντι τού ευρωπαϊκού νότου, από το διευθυντήριο. Είναι ασυναρτησίες όλα αυτά που λέγονται από ανθρώπους όπως ο Όλι Ρεν και ο Σόιμπλε,ο οποίος υποτίθεται ότι είναι μέγας οικονομολόγος. Τα΄χει κάνει μαντάρα. Τόλμησε η Λαγκάρντ να μας πει τι θα ψηφίσουμε,το ακούσατε ? "Δεν πρέπει να ψηφίσουν μικρά κόμματα οι Έλληνες" είπε. Η Κα Λαγκάρντ. Έχει άποψη η Κα Λαγκάρντ. Τα διεθνή τσόκαρα.
Μέχρι τώρα υποτίθεται ό,τι εμείς είμαστε φορείς κάποιου μολυσματικού ιού,τώρα να δείτε τι έχει να γίνει. Στην ευρώπη αναφέρομαι. Πως θα το αντιμετωπίσουν ? Τώρα βέβαια,μπορεί αν έρθει αυτός ο Γάλλος ο σοσιαλιστής,γιατί υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις και στην Γαλλία,μπορεί να υπάρξει μια αλλαγή κατεύθυνσης. Αλλά δεν έχουμε σοβαρή ηγεσία εμείς εδώ.

Σας προβληματίζει η ισχύς των οίκων αξιολόγησης,των αγορών και γενικά όλου αυτού τού συστήματος που έχει στηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και ορίζει τις οικονομίες των χωρών ;

Στην λατινική αμερική είδατε τι πάθανε ; Όλη την λατινική Αμερική την έχουν χάσει. Την έχασε δηλαδή,αυτό το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο που έλεγχε τα πάντα. Και βεβαίως χάθηκε και η επιρροή η αμερικάνικη που βρίσκεται πίσω από αυτά τα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα. Χάσανε την Βολιβία,χάσανε την Βενεζουέλα. Μόνο την Νικαράγουα έχουν αυτή τη στιγμή. Την Νικαράγουα και την Κολομβία. Τις άλλες όλες τις χάσανε. Δεν είδατε ο Κορέα πως αντέδρασε στον Ισημερινό ? Ιδιαιτέρως επαχθές το χρέος,δε σας πληρώνω κύριοι. Αυτό που λέει ο Καμμένος είναι σωστό,να πληρώσουμε δηλαδή μόνο το κεφάλαιο,και δεν πληρώνω τους τόκους. Και θα δούμε αργότερα με τι ρυθμίσεις και πως θα γίνει. Πράγματα αυτονόητα. Εδώ οι δικοί μας,δεν τόλμησαν να θέσουν το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Και να πουν "εντάξει όσους σκοτώσατε,σκοτώσατε,ό,τι καταστρέψατε,καταστρέψατε,αποζημιώστε μας". Για να καταλάβετε για τι ανθρώπους (τους πολιτικούς) ευτελείς,υπόδουλους,τιποτένιους μιλάμε.
Πήρανε όλο μας το χρυσό,πήρανε οκτώμισι χιλιάδες κομμάτια αρχαία καταγεγραμμένα. Το αναγκαστικό δάνειο μόνο είναι πάνω από 160 δις ευρώ. Μας πήραν το χρυσό,το βουτήξανε καταλάβατε τι έγινε ? Η μόνη χώρα που δεν έθεσε αξιώσεις ευθέως και με δύναμη για να τα πάρει,ήταν η δική μας.
Τι σημαίνουν τ΄αρχαία ? Πιάσανε μια σπείρα αρχαιοκαπήλων στην Θεσσαλονίκη όπου μεταξύ όσων βρήκαν στην κατοχή τους, ήταν κι ένα νόμισμα τής εποχής τού Αλεξάνδρου. Να σας πω την τιμή του διεθνώς ? 5 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο ένα νόμισμα. Είναι φοβερά πράγματα,ανήκουστα. Το πως έχει πουληθεί αυτή η χώρα από τις ηγεσίες της,τώρα θα το καταλάβει ο κοσμάκης,ο οποίος νόμιζε πως το παν είναι να βλέπει τις ηλιθιότητες στην τηλεόραση. Σας είπα,δεν περιμένω ριζικές αλλαγές από αυτές τις εκλογές,μετά τις εκλογές όμως θα γίνει ο χαμός ο μεγάλος.

Οι αντιδράσεις τού κόσμου απέναντι στα οικονομικά μέτρα σάς ικανοποιούν ;

Εγώ θεωρώ πως όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα ήταν αρκετά δυναμικά αλλά από τώρα κι έπειτα, θα δείτε αντιδράσεις που δε θα τις περιμένετε. Δηλαδή θα πηγαίνει ο κλητήρας και θα λέει "σου κατάσχω το σπίτι" και ο άλλος θα τον χτυπάει. Θα΄χουμε τέτοια πράγματα δηλαδή. Θα μπει η χώρα σε μια κατάσταση μεγάλης αναταραχής. Σε μια κατάσταση συγκρουσιακή.

Πηγή: http://www.mediasoup.gr/node/54870

28/4/12

Προσέξτε γιατί ότι ψηφίσετε...μην χρησιμοποιηθεί εναντίον σας!


Χαλάει ο κόσμος, κι εμείς δεν παίρνουμε χαμπάρι



Διαλύεται ο μνημονιακός άξονας, κι εμείς παρακολουθούμε ανούσιες κουβέντες
στο χαζοκούτι!

Σας στέλνω (κυριολεκτικά "επί του πιεστηρίου"!) το άρθρο μου για τις
σημαντικές εξελίξεις στην ευρωζώνη, για να δείτε πόσο εύκολα μας κρατούν στο
σκοτάδι!

Ξυπνήστε και ψηφίστε αντιμνημονιακά! Μην ακούτε την τρομοκρατική προπαγάνδα
τους. Δεν είμαστε πια το μόνο "κακό παιδί"!




Χαστούκι στα μνημόνια!



Η κατάρρευση των κυβερνήσεων Ολλανδίας-Τσεχίας



Στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε ο κανόνας: τα σημαντικά γεγονότα περνούν στα ψιλά,
καθώς ο απαρχαιωμένος δημόσιος λόγος μας ασχολείται με...
αρλούμπες! Δεν είναι τυχαίο ότι ελάχιστα ήσαν τα σχόλια (ακόμα και από
αντιμνημονιακούς κύκλους...) για την ταυτόχρονη κατάρρευση των
φιλομνημονιακών κυβερνήσεων της Ολλανδίας και της Τσεχίας, την επομένη της
νίκης του Ολάντ στον α' γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών!

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Ολλανδία, μια από τις τέσσερις "σκληρές"
χώρες του γερμανικού άξονα, οι εξελίξεις μπορούν να χαρακτηριστούν
εκρηκτικές! Θυμίζουμε ότι ο (υπηρεσιακός, πλέον...) πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε
ήταν από τους πλέον ένθερμους συμμάχους της Μέρκελ και οπαδούς της περίφημης
"δημοσιονομικής πειθαρχίας", ενώ ο "σπουδαίος" υπ.
Οικονομικών του, Κις ντε Γιάγκερ, είχε ειδικά εκπαιδευτεί στις ανθελληνικές
δηλώσεις και το... κούνημα του δαχτύλου κατά τις χώρας μας. Οι δύο αξέχαστοι
΄Ελληνες συνάδελφοί του (Παπακωνσταντίνου και
Βενιζέλος) δεν πρόκειται να ξεχάσουν την υπεροψία του και την αήθη
συμπεριφορά του προς τις ελληνικές αντιπροσωπείες!

Fitch και δημοσκοπήσεις...

Το γνωστό σε μας σενάριο πιέσεων είχε αρχίσει μια εβδομάδα νωρίτερα, όταν
"ο οίκος Fitch" είχε απειλήσει με απώλεια του περίφημου ΑΑΑ της Ολλανδίας,
αν δεν εφαρμοζόταν το πρόγραμμα λιτότητας, με ταχεία μείωση του ελλείματος,
που περιλάμβανε μειώσεις συντάξεων και άλλα παρόμοια μέτρα, ύψους 16 δισ.
ευρώ!

Ακόμα χειρότερα είναι τα νέα από τις δημοσκοπήσεις, ενόψει πρόωρων
εκλογών. Το μεν κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα ζητά "ήπια προσαρμογή", το δε
αριστερότερο Σοσιαλιστικό (που θεωρεί ότι "η Ολλανδία σύρεται από τις
επιθυμίες των αγορών"...) και το ακροδεξιό του Χέερτ Βίλντερς (που προκάλεσε
την κατάρρευση της κυβέρνησης, με το επιχείρημα "δεν θέλουμε οι συνταξιούχοι
μας να υποφέρουν για χάρη των δικτατόρων στις Βρυξέλλες"...), βλέπουν τα
ποσοστά τους να εκτινάσσονται, με απρόβλεπτες τις μετεκλογικές εξελίξεις!

Μεγάλη η ταραχή στις Βρυξέλλες, γνωστές σε μας και οι αντιδράσεις των
ίδιων αξιωματούχων που μας απειλούν εδώ και τρία σχεδόν χρόνια:
"Τα σχέδια που θα υποβάλει η ολλανδική κυβέρνηση στις 30 Απριλίου, θα είναι
δεσμευτικά, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που θα προκύψει"!!!

Η τσεχική... προεδρία!

Ενδεικτικό της ταραχής, είναι ότι η κυβέρνηση της χώρας που ασκεί την
τρέχουσα περίοδο την προεδρία της ΕΕ, παρασύρθηκε από τη λιτότητα και τις
διαδηλώσεις που συντάραξαν όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας! Την περασμένη
Τρίτη, η κυβέρνηση απέτυχε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, με το ενδεχόμενο
πρόωρων εκλογών να είναι πολύ κοντά. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τη δεύτερη
μεγάλης κλίμακας πολιτική κρίση στο "καμάρι των Γερμανών", μέσα σε μόλις δύο
χρόνια. Παρά τους μύθους για την "ομαλή μετάβαση" από τον σοσιαλισμό σε έναν
καλπάζοντα καπιταλισμό, παρά τις μεγάλες γερμανικές επενδύσεις (μάλλον...
ξεπούλημα της τσεχικής περιουσίας!), το "τσεχικό καπιταλιστικό θαύμα"
αποδεικνύεται τεχνητό και πλαστό!

Με βάση αυτές τις πρώτες πληροφορίες, που επαναλαμβάνουμε ότι αποσιωπήθηκαν
έντεχνα από τα ισχυρά ελληνικά συστημικά ΜΜΕ, το τοπίο στην χειμαζόμενη ΕΕ
αλλάζει δραματικά. Η συνέχεια πρέπει πλέον να δοθεί -την ίδια μέρα!- στη
Γαλλία και ιδιαίτερα στην Ελλάδα μας! Η ψήφος στα αντμνημονιακά κόμματα
είναι καθήκον κάθε πολίτη, που δεν επιθυμεί να στηρίξει τις καταστροφικές
εισαγόμενες πολιτικές των μνημονίων, της ύφεσης, της ανεργίας και της
μετανάστευσης!



Χρήστος Φωτιάδης

27/4/12

Τα "μανιφέστα" που κάνουν το γύρο του διαδικτύου

Θα γνωρίζετε που κάνει θραύση ένα βίντεο που ανέβηκε πριν κάποιες ημέρες στο διαδίκτυο με πρωταγωνίστρια την Κατερίνα Μουτσάτσου.

Η ηθοποιός, σε αγγλική γλώσσα, εξηγεί τι είναι Ελλάδα σε όσους επικρίνουν τη χώρα μας και τους Έλληνες.

«Θα μπορούσα να "ράψω" τη σημαία της χώρας μου στην τσάντα μου αλλά η κληρονομιά της χώρας μου δεν έχει γεωγραφικά όρια. Δημιούργησε τη Δύση» λέει χαρακτηριστικά σε κάποιο σημείο.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο.

«Γεια, δεν είμαι ούτε δημόσιος υπάλληλος, ούτε κλέφτρα. Δεν πίνω ούζο, σπάω πιάτα ή λέω "Όπα" στην καθημερινότητα μου.

Δεν ξέρω τον Γιώργο, το Γιάννη ή το Νίκο από την Ελλάδα να και είμαι σίγουρη πως είναι πολύ καλοί.

Η χώρα μου είναι δημοκρατική, εξάλλου αυτή εμπνεύστηκε τη δημοκρατία. Μιλάω ελληνικά και άλλες πέντε γλώσσες. Οι περισσότεροι στη χώρα μου μιλούν πολλές ξένες γλώσσες. Θα μπορούσα να "ράψω" τη σημαία της χώρας μου στην τσάντα μου αλλά η κληρονομιά της χώρας μου δεν έχει γεωγραφικά όρια. Δημιούργησε τη Δύση.

Πιστεύω στον ελληνισμό... Όλος ο κόσμος εμπνεύστηκε από τα ιδανικά του. Και αν οφείλω σε κάποιους χρήματα σήμερα - και δεν είμαι η μόνη που οφείλει - είναι επειδή εγώ εμπνεύστηκα την ιδέα της ελεύθερης αγοράς. Και αν με κρίνεις σήμερα είναι επειδή εγώ εμπνεύστηκα την ιδέα της κριτικής.

Πιστεύω στην ελευθερία και αν χρειαστεί θα διαδηλώσω. Πιστεύω στην απόλαυση της ζωής. Έχω το δικαίωμα να το κάνω. Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό.

Μπορώ να κολυμπήσω στις θάλασσες πάνω από 6.000 νησιών. Η χώρα μου έχει εξαιρετική ομορφιά και παράδοση. Και η οικογένεια μου είναι ένας ιερός θεσμός.

Με λέτε Greek αλλά είναι Ελληνίδα. ΌΧΙ Greek, ΕΛΛΗΝΙΔΑ.

Το όνομα μου είναι Κατερίνα... Και είμαι Ελληνίδα».




Απάντηση στο I am Hellene έρχεται να δώσει ένας άλλος χρήστης του διαδικτύου, μόνο που εκείνος θα επιλέξει να βροντοφωνάξει μία άλλη ελληνική λέξη, γνώριμη ωστόσο στους ξένους!
"Δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος, αλλά ούτε και τεμπέλης. Η χώρα μου έχει από τους μικρότερους δημόσιους τομείς στην Ευρώπη και δουλεύω τις περισσότερες ώρες τον χρόνο από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο", σημειώνει με την αρχή του βίντεο.
Αναφέρεται στις διαδηλώσεις, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί χωρίς η αστυνομία να του επιτεθεί με χρήση χημικών.
"Δεν έχει πια σημασία τι θα ψηφίσω. Η χώρα μου κάνει πάντα ότι της λέει η Ε.Ε. και η ντόπια ελίτ", τονίζει και αφού περιγράφει τα προβλήματα που έχουν διογκωθεί στην Ελλάδα και καταλήγει να βροντοφωνάξει My name is Spyros and I am M*lakas!
Στο τρίλεπτο βίντεο που έχει ανεβάσει στο διαδίκτυο υπάρχουν και εικόνες από το βίντεο που δημιούργησε η Κατερίνα Μουτσάτσου, προκαλώντας ποικίλα σχόλια.



Πηγές: www.radar.gr
http://news247.gr/

20/4/12

Απλά τα λέει όλα το ταιριαστό τραγούδι......



M. Keiser: To χρέος της Ελλάδας δεν προέρχεται από την Ελλάδα...

 
Ο γνωστός και αιρετικός οικονομικός αναλυτής Max Keiser στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του δορυφορικού τηλεοπτικού Russia Today, απάντησε σε κάποια ερωτήματα που αφορούν στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα.

"Το απίστευτα δυσανάλογο χρέος της Ελλάδας έχει, στην πραγματικότητα, συσσωρευθεί σε διάφορες τράπεζες ανά τον κόσμο και φορτώθηκε στον....
ισολογισμό της Ελλάδας", δήλωσε ο οικονομικός αναλυτής, και περιέγραψε στην κατάσταση ως "οικονομικό ολοκαύτωμα".
"Το χρέος της Ελλάδας δεν προέρχεται από την Ελλάδα", είπε ο Keiser.

"Προέρχεται από αυτές τις άλλες χώρες, που έχουν χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως χωματερή τοξικού χρέους. Και τώρα η ελληνική κυβέρνηση απαιτεί να αποπληρώσει αυτό το τοξικό χρέος ο ελληνικός λαός. Αλλά εξυπακούεται ότι οι Έλληνες δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν αυτό το χρέος. Επομένως, σύντομα θα γίνουμε όλοι μάρτυρες ενός οικονομικού ολοκαυτώματος".

Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο θα διεξαχθεί τις επόμενες ώρες ψηφοφορία για ένα νέο Μνημόνιο, του οποίου την επικύρωση απαιτούν οι δανειστές, προτού χορηγήσουν στη χώρα ένα νέο δάνειο, ύψους 130 δισ. ευρώ. Το νέο Μνημόνιο προβλέπει περαιτέρω περικοπές και μια συμφωνία με τους ιδιώτες κατόχους του ελληνικούς χρέους.

Κατά τη γνώμη του Max Keiser:

"Το όλο εγχείρημα του ευρώ ήταν ιδέα της Γερμανίας. Ήταν ένα εγχείρημα ύπουλο, που αποσκοπούσε στο να γίνει δυνατή η επανένωση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας. Τώρα που η Γερμανία επανενώθηκε, τριγυρνάει στην Ευρώπη σαν το πεινασμένο θηρίο και λεηλατεί τη δημόσια περιουσία χωρών όπως η Ελλάδα. Οι Έλληνες είναι σήμερα αυτό που ήταν κάποτε οι Εβραίοι της Ευρώπης. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός οικονομικού ολοκαυτώματος που οργάνωσε η Γερμανία".

Ο παρουσιαστής του δελτίου έθεσε ένα ενδιαφέρον ερώτημα στον Keiser, που αφορά στα πιθανά κίνητρα που βρίσκονται πίσω από τη χορήγηση δανείων με τρομακτικά υψηλό επιτόκιο στην Ελλάδα από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τους "ευρωκράτες" των Βρυξελλών, και παρομοίωσε αυτό που γίνεται εις βάρος της Ελλάδας σαν μια θηλειά γύρω από το λαιμό της που δένεται όλο και πιο σφιχτά.

Στο ερώτημα αυτό, ο Max Keiser, απάντησε:

"Τα τελευταία δέκα χρόνια, από το ξεκίνημα αυτής της νομισματικής ένωσης, όλοι οι προαναφερθέντες ταΐζουν τους Έλληνες τοξικό χρέος με το ζόρι. Όλοι γνωρίζουμε τον ρόλο της Goldman Sachs σε αυτή την υπόθεση, και πώς η τράπεζα αυτή, με το τεράστιο τοξικό χρέος που είχε, φρόντισε ώστε η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στη ζώνη του ευρώ.Ήταν όλα προσχεδιασμένα. Η Γερμανία γνώριζε πολύ καλά ότι μια μέρα το οικοδόμημα του ευρώ θα κατέρρεε και όλο αυτό το διάστημα ανυπομονούσε να γίνει η έκρηξη για να τρέξει και να μαζέψει τα πολύτιμα λάφυρα. Η Γερμανία αυτή τη στιγμή έχει εισβάλει στην Ελλάδα και είναι έτοιμη να εισβάλει και στην Πορτογαλία και στην Ισπανία. Έχουμε να κάνουμε με ένα 4ο Ράιχ. Η Γερμανία έχει όλα τα χαρτιά της τράπουλας στα χέρια της και παίζει την παρτίδα πανέξυπνα".

Όσον αφορά το νέο Μνημόνιο που προτάθηκε στην Ελλάδα, ο Max Keiser δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ανάπτυξη με αυτά τα μέτρα που λαμβάνονται. "Μέσω αυτού του νέου γύρου μέτρων λιτότητας", υπογράμμισε ο αναλυτής, "η Ελλάδα οδηγείται δέσμια σε μια προδιαγεγραμμένη πορεία τραίνου προς την "τελική λύση". Το ΔΝΤ θα έχει από πριν αγοράσει όλες τις σιδηροδρομικές γραμμές και τα βαγόνια που θα οδηγήσουν τους Έλληνες προς αυτή την "τελική λύση".
"Εάν η συμφωνία επιτευχθεί, οι ιδιώτες κάτοχοι του ελληνικού χρέους αναμένεται να έχουν περίπου 70 % μείωση στην αξία των επενδύσεών τους", εξήγησε ο αναλυτής. "Ωστόσο, αυτοί οι ιδιώτες επενδυτές, στων οποίων το χρέος πρόκειται να τους γίνει "κούρεμα", έχουν ήδη ασφαλίσει πλήρως αυτό το χρέος στην αγορά των CDS και, ακόμα και αν ο κόσμος γυρίσει ανάποδα, αυτοί θα έχουν εξασφαλισμένο το κέρδος τους", τόνισε ο Keiser.

"Δεν υπάρχει κανένα ρίσκο γι' αυτούς. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αυτή τη μέγγενη. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλο το τοξικό χρέος που έχει συσσωρευθεί στους ισολογισμούς των τραπεζών στη Γερμανία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, έχει φορτωθεί στον ισολογισμό της Ελλάδας. Και τώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει την απαίτηση να πληρώσει ο ελληνικός λαός για όλο αυτό το τοξικό χρέος. Το χρέος της Ελλάδας δεν δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, αλλά σε αυτές τις άλλες χώρες. Η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε σαν χωματερή του παγκόσμιου τοξικού χρέους".
Σε ερώτηση γύρω από αν θα τεθούν νέοι όροι στην Ελλάδα στο προσεχές μέλλον, ο Κeiser υπενθύμισε:

"Την ελληνική κυβέρνηση την έχουν διορίσει οι τραπεζίτες. Και η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση εκπαιδεύτηκε στη Σχολή του Σικάγου, εκεί ακριβώς που εκπαιδεύτηκε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde. Πάει καιρός που οι Έλληνες στερούνται κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης. Αυτό που οφείλουν να κάνουν αυτή τη στιγμή είναι να επαναστατήσουν και να αντικαταστήσουν αυτή την κυβέρνηση, ώστε να αποκτήσουν αυτοδιάθεση και να επανακτήσουν την εθνική τους κυριαρχία".

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για το αν θα πρέπει να πιστέψουμε στις θεωρίες συνομωσίας για τους Rothschilds, o Max Keiser εξήγησε:

"Δεν έχει σημασία το αν θα τις πιστέψουμε, αλλά το αν θα συνειδητοποιήσουμε πως η ύπαρξη αυτών των τραπεζών είναι συνώνυμη με την απόλυτη ανομία. Το είδαμε αυτό στην πράξη όταν, από την τράπεζα MF Global των ΗΠΑ, ένα δισεκατομμύριο δολάρια που ανήκαν σε απλούς καταθέτες έκαναν φτερά. Και δεν έγινε ούτε μια εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση! Δεν υπάρχουν νόμοι. Οι κυνηγετικοί νόμοι καταργήθηκαν και έχουν όλοι αρπάξει μια καραμπίνα και λεηλατούν. Η Γερμανία το ξέρει αυτό καλά και το απολαμβάνει. Στα χέρια της θα καταλήξει σε λίγο όλη η δημόσια περιουσία της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας".


Πηγή: http://logioshermes.blogspot.com/ 

 

Εκβιασμός μέσω του νερού.


Φωτογραφία για Το νεράκι του Θεού… στο κράτος!

Το νερό της βροχής, νομίζετε πως ανήκει σε όλους μας; Όχι    βέβαια. Ανήκει στο κράτος και η  εκάστοτε κρατική εξουσία αποφασίζει σε ποιους και με ποιους όρους θα το δώσει.
 
Υπάρχουν αποφάσεις που ενώ φαίνονται άνευ ή μικρής  σημασίας, στην πραγματικότητα, έχουν πολύ μεγάλη σημασία για  όλους μας. Μια τέτοια, είναι και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το νερό και τις γεωτρήσεις.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ  150559, ΦΕΚ 1440 της 16-6-2011, όλα τα άτομα και οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση νερού  για οποιοδήποτε λόγο, θα πρέπει να καταθέσουν δικαιολογητικά για να πάρουν άδεια για υφιστάμενη χρήση νερού. Η απόφαση τροποποιήθηκε σε ασήμαντα όμως σημεία. Έτσι αν δεν  κάνουν αίτηση, μέχρι 16/6/2012 (http://www.economist.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10306:geotriseis&catid=7:agriculture-and-forestry&Itemid=73)  η υδροληψία θεωρείται αυτοδικαίως παράνομη και οι αρμόδιες αρχές προχωρούν στην διακοπή της ηλεκτροδότησης και στην καταστροφή της γεώτρησης!!!
Η υπόθεση φαίνεται να αφορά κυρίως τους αγρότες. Στην πραγματικότητα, αφορά την προσπάθεια από τα παγκόσμια κέντρα εξουσίας, για τον έλεγχο όλων των παραμέτρων που θα βοηθούσαν κάποιον-ους να διεκδικήσουν μια ανεξάρτητη ζωή.
Προϋπόθεση οποιασδήποτε διεκδίκησης, είναι η  δυνατότητα να έχει διάρκεια.  Στο διάστημα αυτό, πρέπει να έχεις  καλύψει, τουλάχιστον τα βασικά για να ζεις. Αν δεν έχεις καλύψει τα βασικά, τότε, όλη σου η έννοια δεν είναι να διεκδικήσεις ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Είναι να φας, για να μην πεθάνεις. Σ' αυτό το επίπεδο, δεν υπάρχει πια καμιά απαίτηση, κανένα αίτημα, καμιά διεκδίκηση. Υπάρχει  μόνο, η αδήριτη αναγκαιότητα να χορτάσεις την πείνα σου. Τίποτα άλλο.
Πως θα μπορούσαμε να φέρουμε τους ανθρώπους, ειδικά τους Ευρωπαίους, σ αυτό το επίπεδο; Η απάντηση, είναι απλή. Με τον έλεγχο, όλων των ουσιωδών στοιχείων που θα μπορούσαν να συνθέσουν μια ανεξάρτητη ζωή. π.χ. η ενέργεια. Δεν είναι τυχαίο, που η ενέργεια, ελέγχεται   κεντρικά.
Με την παρούσα ΚΥΑ, προχωράει ένα βήμα περισσότερο, ο έλεγχος του νερού. Το κράτος, θεωρεί το νερό δικό του αγαθό. Η δικαιολογία είναι πως 'πρέπει να προστατευθεί το περιβάλλον και η δημόσια υγεία'[1]. Η πραγματικότητα είναι πως θέλουν να ελέγχουν το πόσοι και ποιοι από μας, θα έχουν νερό (άρα θα μπορούν να ζουν). Αν πάμε στην αίτηση- δήλωση που προτείνει η ΚΥΑ, βλέπουμε πως στην προέλευση του νερού, αναφέρεται 'μεταβατικά  ύδατα, παράκτια ύδατα, άλλο'. Το νερό της βροχής,  άνετα μπορεί να θεωρηθεί ότι  'μεταβαίνει' από τις ψηλότερες στις χαμηλότερες περιοχές. Αν λοιπόν φτιάξουμε μια δεξαμενή[2] και το μαζεύουμε,  θα πρέπει να το δηλώσουμε και να πάρουμε άδεια χρήσης, αφού ανήκει στα 'μεταβατικά'. Και ρωτάμε. Είναι προστασία της δημόσιας υγείας, το να δοθεί άδεια χρήσης για το  νερό της βροχής από μια κρατική υπηρεσία; Ή  είναι έλεγχος και τίποτα άλλο;

Στην ουσία προσπαθούν να 'ελέγξουν' ακόμα και το  νερό της βροχής. Τα κριτήρια  για το 'μοίρασμα' του νερού θα  είναι οικονομικά και .. πολιτικά.      Για να  έχεις νερό, πρέπει να πληρώσεις. Αν δεν έχεις χρήματα, δεν σου  δίνει την δυνατότητα να έχεις νερό.  Από την άλλη, οι 'αρμόδιες υπηρεσίες', θα κρίνουν αν  'έχεις ανάγκη' για να χρησιμοποιείς το νερό.  Μένει σε οποιονδήποτε από εμάς, καμιά αμφιβολία, πως  η παγκόσμια εξουσία και οι ντόπιοι εντολοδόχοι της, θα χρησιμοποιήσουν και αυτή την δυνατότητα, για να 'κόψουν' το νερό, σε όποιον είναι αντίθετος με  τις επιδιώξεις τους; Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση να μην 'επηρεαστεί'  η διοίκηση[3] από τη δράση ατόμων αντίθετων  στην εκάστοτε εξουσία.
Ποιο όμως είναι το αποτέλεσμα;   Η εκμηδένιση των δυνατοτήτων για αυτόνομη διαβίωση. Ας υποθέσουμε ότι  οι φόροι, δεν σας έχουν τσακίσει. Έχετε ένα στρέμμα χωράφι,  και θέλετε την 'ελευθερία' σας, ή είστε άνεργοι (πολύ πιθανό σενάριο). Σκέφτεστε να το καλλιεργήσετε και να καλύψετε  βασικές ανάγκες  διατροφής. Μπορείτε να το κάνετε χωρίς νερό; Ασφαλώς όχι. Τα φυτά, χρειάζονται νερό για να μεγαλώσουν. Άρα δεν έχετε καμία δυνατότητα να καλύψετε, κάποιες   βασικές  διατροφικές ανάγκες. Σας κάνουν με τον έλεγχο του νερού, να 'τους έχετε ανάγκη', επομένως  υποκύπτετε  στις όποιες επιθυμίες τους.
Η ανάγκη να έχετε  δικό σας νερό, προκύπτει ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες που  υπάρχει τοπικό αρδευτικό δίκτυο. Οι γεωργοί, γνωρίζουν καλά, πως λόγω χρεών των ΤΟΕΒ στην ΔΕΗ, το ρεύμα από την τελευταία, δίνεται πολύ συχνά τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου: εκείνη την εποχή, αρχίζουν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια, άρα τότε θα έχετε νερό. Είναι πολύ αργά     για πολλές καλλιέργειες και σίγουρα επηρεάζει και τις υπόλοιπες[4].
Αν είστε επομένως 'εντός' δικτύου αρδευτικού, έχετε νερό  τέσσερις με πέντε το πολύ μήνες και τους υπόλοιπους παρακαλείτε  το Θεό να βρέξει. Αν είστε εκτός, (το πιο πιθανό),  κάθε φορά  η  δυνατότητα  χρήσης  νερού  εξαρτάται από τις διαθέσεις της εξουσίας.
Το  να παραμείνει το νερό στον έλεγχο της κοινωνίας και να μην περάσει στον ολοκληρωτικό έλεγχο του κράτους, είναι ουσιαστική προϋπόθεση για να  μπορούμε στο μέλλον να θέσουμε τα θεμέλια μια ανεξάρτητης ζωής. Για αυτό η μάχη για  την κατάργηση της κατάπτυστης ΚΥΑ, δεν αφορά τους αγρότες μόνο. Αφορά όλους  τους ελεύθερους ανθρώπους ή εκείνους που θέλουν  να έχουν τη δυνατότητα    να παραμείνουν ελεύθεροι. Η ελευθερία μας προϋποθέτει και τον έλεγχο  του  νερού από την κοινωνία. Διαφορετικά οι όροι διαμορφώνονται δυσμενώς για τους πολίτες.

 



[2] Είναι ακριβώς ό,τι ήδη έχει συμβεί στις ΗΠΑ. Εκεί, πολίτης,  που έφτιαξε κτίριο έτσι ώστε να μαζεύει και το νερό της βροχής, έμαθε πως  αυτό 'απαγορεύεται' γιατί, εμποδίζει το βρόχινο νερό να πέσει στη γη και να γίνει 'επιφανειακό'. Το τελευταίο έχει ήδη πουληθεί σε επιχειρηματίες
[3] Ενώ η τ. υπουργός κ. Μπατζελή,  είχε προτείνει οι άδειες να δίνονται από τους Δήμους που γνωρίζουν καλύτερα την περιοχή τους, η σημερινή ηγεσία, επέλεξε την επιλογή να την κάνει η κεντρική εξουσία.
[4] Π.χ. δεν μπορείτε να ρίξετε λίπασμα. Το τελευταίο πρέπει να συνοδεύεται  από πότισμα

16/4/12

Καλή Ανάσταση κι ΕπΑνάσταση!!!


3/4/12

Μας έβαλαν στην αντιπυραυλική - Δίνουμε Patriot - Oργή Μόσχας.

Είναι οριστικό: Η κυβέρνηση Παπαδήμου αποδέχθηκε την συμμετοχή της Ελλάδας στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ (βασικά των ΗΠΑ…) με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της χώρας, καθώς η χώρα για πρώτη φορά μετά το τέλος του «ψυχρού πολέμου» θα στοχοποιηθεί με πυρηνικά όπλα από την Ρωσία αναγκαστικά. 
Και μάλιστα συμμετοχή όχι με σταθμό έγκαιρης προειδοποίησης, που εν πάση περιπτώσει είναι ένα παθητικό αμυντικό σύστημα, όπως..... έκανε η Τουρκία, αλλά με διάθεση ολόκληρης πυροβολαρχίας Patriot PAC-3!   Η Μόσχα είχε δηλώσει στην ελληνική πλευρά (όπως αποκάλυψε στις 05/03 το defencenet.gr http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=35900&Itemid=139), ότι τυχόν ένταξη της χώρας στην αντιπυραυλική ασπίδα θα οδηγήσει τη Ρωσία σε μία αναγκαστική κίνηση αυτοπροστασίας, αφού θεωρούν ότι η αντιπυραυλική ασπίδα δεν έχει στόχο το … Ιράν, αλλά την στρατηγική εξουδετέρωση των βαλλιστικών όπλων της Ρωσίας.
Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του defencenet.gr, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, λίγα 24ωρα πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ανακοίνωσε στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, το «δώρο» προς την Ουάσιγκτον: «Στη σύνοδο προετοιμασίας, αλλά και στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο θα συζητηθεί το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ. Η χώρα μας μετέχει στην αντιπυραυλική ασπίδα με μια πυροβολαρχία Patriot» είπε, επιβεβαιώνοντας τους φόβους της Μόσχας.  Ταυτοχρόνως η κυβέρνηση Παπαδήμου αρνήθηκε να εντάξει στην αντιπυραυλική ασπίδα τους S-300PMU-1 που είχε αντιπροτείνει η Μόσχα προκειμένου να πειστεί ότι το όλο εγχείρημα στο οποίο ενεπλάκη η Ελλάδα, δεν αφορούσε την Ρωσία, αλλά το Ιράν, όπως είχαμε σημειώσει στο αποκαλυπτικό σημείωμά μας.  Η συστοιχία των Patriot θα τύχει αναβάθμισης στο επίπεδο PAC-3 (σήμερα το σύστημα έχει βλήματα της έκδοσης PAC-2) το οποίο είναι προορισμένο για αντιβαλλιστική άμυνα. Το ρόλο του ραντάρ θα τον έχει πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ εφοδιασμένο με σύστημα AEGIS και αντιβαλλιστικά βλήματα SM-3 (φωτό α' σελίδας), το οποίο θα μεταδίδει τα στοιχεία στην συστοιχία είτε από το Αιγαίο είτε από την Μαύρη Θάλασσα.   Η Μόσχα έχει ανακοινώσει την πυρηνική στοχοποίηση Πολωνίας, Τουρκίας και Ρουμανίας που έχουν εγκαταστήσει βλήματα ή αντιβαλλιστικά ραντάρ…   Σημειώνουμε απλώς ότι η κυβέρνηση Καραμανλή με προσωπική απόφαση του τότε πρωθυπουργού είχε αρνηθεί να μετάσχει η χώρα στην αντιπυραυλική ασπίδα, παρά την θετική άποψη για το θέμα της τότε υπουργού Εξωτερικών Ν.Μπακογιάννη… 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

2/4/12

Η ποιότητα LIDL ξανά στο πιάτο μας

Για δεύτερη φορά δυόμιση ΤΟΝΟΙ ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ με e-coli, κι όμως οι Γερμανοί είχαν καταφέρει να "φάνε" το πρόεδρο του ΕΦΕΤ Γιώργο Νυχά και παρενέβη μέχρι και η Γερμανική κυβέρνηση για να διαγραφεί το πρόστιμο...

Την πρώτη φορά που ο ΕΦΕΤ εντόπισε μολυσμένα κρέατα με τον φονικό e-coli σε σούπερ μάρκετ της γερμανικής αλυσίδας LIDL, στη Θεσσαλονίκη, έγινε... χαμός. Οι Γερμανοί, δυσαρεστήθηκαν τόσο πολύ από το γεγονός ότι ο ΕΦΕΤ έβγαλε ανακοίνωση για την συγκεκριμένη, μολυσμένη παρτίδα, που κινητοποίησαν μέχρι και την κυβέρνησή τους (η οποία, μέσω της πρεσβείας, φρόντισε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τον τρόπο με τον οποίο φέρεται η Ελλάδα στον Γερμανό επενδυτή). Οι πιέσεις ήταν τόσο σθεναρές από Έλληνες πολιτικούς -και, αν τολμάνε ας το διαψεύσουν- που ο τότε πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γ. Νυχάς, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

Επωφελούμενη τότε από τα... όσα γίνονταν, η εταιρία, έβγαλε ανακοίνωση διάψευσης, ενώ στο παρασκήνιο απαιτούσε να αποδεσμευτούν τα μολυσμένα προϊόντα και να μην καταστραφούν, αλλά να της επιστραφούν!

Τη θέση του προέδρου πήρε ο Γ. Μίχας. Και πολλοί (ανάμεσά τους κι εμείς, παραδεχόμαστε) πίστεψαν τότε ότι έγινε για να πέσουν οι τόνοι με τους Γερμανούς και να επιστραφούν τα μολυσμένα προϊόντα ώστε να σταματήσει η γκρίνια. Όμως, μόνο έτσι δεν έγινε.

Το αντίθετο: Ο Μίχας, με μια πολύ σκληρή ανακοίνωση το "ξέκοψε", είπε ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΕΦΕΤ δεν γίνεται να αμφισβητηθούν (λογικό, αφού συμμετέχει το Γενικό Χημείο του Κράτους) και πως θα συνεχίσει τους ελέγχους.

Και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Λίγοι μήνες πέρασαν από τότε και, σήμερα, ο ΕΦΕΤ ξαναβρίσκει προϊόντα του LIDL, μολυσμένα με τον φονικό ιό e-Coli. Αλήθεια, οι Γερμανοί θα ξαναγκρινιάξουν; Θα ξαναπιέσουν για να παραιτηθεί ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, ή μήπως θα ξαναζητήσουν να μην κατασχεθούν τα επικίνδυνα προϊόντα; Μήπως θα ξαναβάλουν "φίλους" πολιτικούς να πιέσουν να διαγραφεί το πρόστιμο; Καλόμαθαν οι... Γερμανοί στα σύκα με τις μίζες και τα σκάνδαλα. Όμως, ίσως να μάθουν ότι δεν θα τους περνάει πάντα η λαμογιά...


Τα μολυσμένα προϊόντα με το βακτήριο E.coli που ανακάλυψε ο ΕΦΕΤ σε ελέγχους που πραγματοποίησε στη Βόρεια Ελλάδα, είναι κατεψυγμένα σουτζουκάκια .coli . Όπως ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, σε παρτίδα κατεψυγμένου πικάντικου προϊόντος κιμά (σουτζουκάκια) από βοδινό κρέας, προέλευσης Γερμανίας, που διακινήθηκε στην Ελλάδα από την εταιρία «LIDL HELLAS & ΣΙΑ Ο.Ε.» ανιχνεύτηκε το παθογόνο βακτήριο Escherichia coli 0157 σε συσκευασίες 500g (2x250g) και σε κλειστή συσκευασία 1000g.

Ο ΕΦΕΤ προχώρησε σε κατάσχεση ποσότητας 2.481 κιλών των παραπάνω προϊόντων, ενώ μετά από συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών αποφασίστηκε η καταστροφή των τροφίμων καθώς κρίθηκαν επιβλαβή για την υγεία.
 
 
από το Athens Post