30/5/11

Μυστικές διαδρομές της πέμπτης δόσης

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 29 Μαΐου 2011, 11:23


Διέψευσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) τις φήμες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει κανέναν από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί.

«Οι πρόσφατες αναφορές από μέσα μαζικής ενημέρωσης που ισχυρίζονται ότι είναι σε γνώση τους τα συμπεράσματα της αποστολής αξιολόγησης είναι αναληθείς. Οι συζητήσεις μας με τις αρχές βρίσκονται σε εξέλιξη, σημειώνουν ικανοποιητική πρόοδο και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα», ανέφερε εκπρόσωπος του Δ.Ν.Τ. σε δήλωσή της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

 Γεγονός είναι ότι το Eurogroup που συνεδριάζει εκτάκτως στις 6 Ιουνίου, πρόκειται να εγκρίνει την πέμπτη δόση του δανείου, όπως είχε γίνει γνωστό ήδη από το βράδυ του Σαββάτου, ειδικά μετά τις δηλώσεις του οικονομικόγου Άνταμ Λέρικ του ινστιτούτου μελετών American Enterprise Institute. Ο Αμερικανός οικονομολόγος, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, εκτίμησε ότι «στο τέλος, το Ταμείο θα δανείσει τα χρήματα. Η Ελλάδα, η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα συμφωνήσουν σε ένα καινούριο πρόγραμμα. Οι Έλληνες θα δώσουν νέες υποσχέσεις και οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα δεχτούν πιο ευέλικτους όρους».

Αντιθέτως, την ίδια ώρα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ισχυριζόταν ότι το Δ.Ν.Τ., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε έκθεσή τους, η οποία θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει χάσει όλους τους δημοσιονομικούς στόχους που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσής της.

Έξαλλος ο Γ. Παπακωνσταντίνου, με μία κίνηση που χαρακτηρίζεται πρωτόγνωρη, παρενέβη σε κεντρικό δελτίο τηλεοπτικού καναλιού για να διαψεύσει τα όσα ελέχθησαν περί δυσαρέσκειας του ΔΝΤ για την μη επίτευξη των στόχων, τονίζοντας ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και, εφόσον η χώρα κάνει αυτά που πρέπει να κάνει, η εκταμίευση θα συνεχιστεί. «Δεν είμαστε ανεύθυνοι, δεν κινδυνεύει τίποτα», ανέφερε μετ΄ επιτάσεως. «Σας λέω ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, η διαπραγμάτευση ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί θετικά για την χώρα μας. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε, ακριβώς επειδή η Κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις που έχει πάρει, ότι θα έχουμε και την εκταμίευση και της επόμενης δόσης», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Όμως τόσο μέσα στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ επικρατούσε αμηχανία δεδομένου ότι η ΕΕ και αξιωματούχοι επιμένουν στα περί συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων κάτι που ως γνωστόν δεν κατέστη δυνατόν.

Αποδοκιμασία της πολιτικής Παπανδρέου -Σαμαρά

Όλα αυτά συνέβαιναν, ενώ στις πλατείες της χώρας συνέρεαν δεκάδες χιλιάδες αγανακτισμένων πολιτών, στελεχώνοντας το κίνημα των «αγανακτισμένων», και με τις έρευνες να καταδεικνύουν ακόμη συγκλονιστικότερες μεταβολές της κοινής γνώμης.

Όπως δείχνει η διαδικτυακή ψηφοφορία της zougla.gr, oι πολίτες εκτοπίζουν από το πολιτικό σκηνικό τα δύο κόμματα εξουσίας, λένε ηχηρό όχι στον δικομματισμό και πειραματίζονται, δίνοντας εμπιστοσύνη στα μικρά κόμματα.

Ένας στους τρεις πολίτες είτε σκέπτεται να απέχει των εκλογών, είτε προσανατολίζεται σε άλλο κόμμα από τα γνωστά – θεσμικά, είτε προς το παρόν εντάσσεται στην δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Ως προς την αξιοπιστία τώρα των πολιτικών αρχηγών, ο πολίτης για άλλη μία φορά επιλέγει τον «Κανένα» ως καταλληλότερο πρωθυπουργό αλλά και διακηρύσσει την απόλυτη επιφυλακτικότητα του έναντι των κυρίαρχων πολιτικών προσωπικοτήτων.

Αυτά είναι σε αδρές γραμμές τα συμπεράσματα από την Ανοικτή Διαδικτυακή Ψηφοφορία, η οποία διεξήχθη από την «zougla.gr» και στην οποία ψήφισαν 11.754 πολίτες – χρήστες του Διαδικτύου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: