9/8/11

Συμφωνήσαμε να μην επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια;

Σύμφωνα με τον π. πρεσβευτή, τα όσα λέγονται, ότι τα 12 μίλια στο Αιγαίο αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας, λέγονται για εσωτερική κατανάλωση.
Με τον τίτλο «12 μίλια, το πρώτο βήμα πίσω της Ελλάδας», η τουρκική εφημερίδα «Sabah», παρουσιάζει το βιβλίο του π. πρεσβευτή κ. Ντενίζ Μπολούκμπασι, που αναφέρεται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Ο κ. Μπολούκμπασι συμμετείχε σε 36 από τους 50 γύρους ελληνοτουρκικών συζητήσεων και αποκαλύπτει ότι ήδη από το 2002 η Ελλάδα, συμφώνησε να είναι 6 τα μίλια των χωρικών υδάτων της σε ορισμένες περιοχές. 

Σύμφωνα με τον π. πρεσβευτή, τα όσα λέγονται, ότι τα 12 μίλια στο Αιγαίο αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας, λέγονται για εσωτερική κατανάλωση, αφού η Ελλάδα έχει αποδεχθεί τα έξη μίλια σε ορισμένες περιοχές. Μόνο στο θέμα των «γκρίζων ζωνών», λέγει, δεν επιτεύχθηκε λύση. 


Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η Ελλάδα συμφώνησε να μην επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια: α) στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου και τις περιοχές μπροστά από τις τουρκικές ακτές, β) στη Σαμοθράκη και Λήμνο (πλην της δυτικής περιοχής), γ) στη Μυτιλήνη, Ψαρά και Χίο, βόρεια και νότια, δ) στην Ικαρία, ε) στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μυκόνου και Ικαρίας και στ) ανάμεσα σε Ρόδο-Κάρπαθο, Αντικύθηρα και Κάσο με Κρήτη. Όπως γίνεται αντιληπτό, η Ελλάδα συμφώνησε -κατά τον κ. Ντενίζ Μπολούκμπασι-, ότι μπορεί ελεύθερα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 μίλια, στις λίμνες Βόλβη και Πλαστήρα και ίσως στην Πύλο και τη Σαλαμίνα, όπου η Τουρκία δεν έχει αντίρρηση. Για την Κορώνεια δεν έγινε λόγος, διότι δεν διευκρινίσθηκε αν εντάσσεται στο υδάτινο στοιχείο ή είναι οικόπεδο. 

Πηγή: http://thraki-devil.blogspot.com/2011/08/12_09.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: