7/12/11

Νάιτζελ Φάρατζ: Απορρίψτε την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ για να σωθείτε! ΠΗΓΗ: Νάιτζελ Φάρατζ: Απορρίψτε την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ για να σωθείτε!


nigel_good_pic_nf_1Η Ευρώπη, η μυθολογική ερωμένη του Δία βρίσκεται πλέον στο πιο κρίσιμο σημείο της ύπαρξής της ως πολιτικός σχηματισμός κρατών με την οικονομική κρίση να την έχει κυριεύσει από άκρη σε άκρη και τα επιμέρους κράτη να απειλούνται με οικονομική καταστροφή, συμπαρασύροντας το ένα το άλλο σε μια αλυσίδα στην οποία είναι δύσκολο έως αδύνατο να πει κανείς το ποιός φταίει και το ποιος πραγματικά τα ξεκίνησε όλα. 
Αποκλειστική συνέντευξη στον
Πάνο Χατζηγεωργιάδη
Μουσικοσυνθέτης, Λογοτέχνης και Δημοσιογράφος
http://iperalitheias.blogspot.com
panoschatzigeorgiadis@gmail.com
Δημιουργήθηκε ως το όραμα για μια ένωση επιμέρους κρατών με τεράστιες όμως μακροοικονομικές διαφορές και ρυθμούς οι οποίες κρίνονται αδύνατον εκ του αποτελέσματος να συνυπάρξουν, ένα όραμα το οποίο δείχνει να  βρίσκεται ένα βήμα πριν την οριστική κατάρρευση, κάτι που μας οδηγεί εκ των πραγμάτων στο να προβούμε σε μερικά κρίσιμα ερωτήματα.
 
Ανάμεσα στις πρώτες χώρες με εμφανείς τις οικονομικές ελλείψεις και αδυναμίες βρίσκεται και η χώρα μας, η  Ελλάδα, η οποία διέρχεται αυτή την ώρα την χειρότερη κρίση μεταπολιτευτικά, έχοντας βρεθεί ανάμεσα στους βρώμικους κύκλους των δανειστών και των τραπεζιτών αλλά και μη δείχνοντας ικανή να ξεπεράσει το έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας της αν και μετά κόπων και βασάνων μπόρεσε να σχηματίσει μια κάποια κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας" η οποία όμως εξακολουθεί να μην έχει την πλήρη αποδοχή του πολιτικού κόσμου αλλά και να έχει γίνει αποδεκτή με παγωμένες αντιδράσεις εκ μέρους των ελλήνων πολιτών.
  
Το μέλλον λοιπόν διαφαίνεται μάλλον εξαιρετικά δυσοίωνο για το κοντινό αλλά και το απώτερο διάστημα, ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα  εάν τελικά η Ελλάδα μείνει εντός ή  εκτός Ενωσης και πτωχευμένη, η χώρα συντηρείται με δόσεις και πραγματική λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα, πέραν τούτου όμως τίθεται και το γενικότερο ερώτημα του τι μέλλει γενέσθαι με την Ευρώπη στο σύνολό της, καθώς και αν από όραμα εξελίχθηκε σε εφιάλτη για τους λαούς της.

Στο γενικότερο αυτό πλαίσιο ως προς το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης ως ένωσης κρατών με αφορμή την κρίση στην χώρα μας, έχω την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να συνομιλώ με τον γνωστό σε όλους μας για τις θετικές παρεμβάσεις υπέρ της Ελλάδας αλλά και υπέρ της πραγματικής δημοκρατίας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, τον ευρωβουλευτή καθώς και αρχηγό του κόμματος UKIP " κόμμα για την ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου" κ. Nigel Farage με τον οποίο θα έχω μια σχετική συζήτηση για το πώς εκείνος και κατ επέκτασιν μεγάλο μέρος των εκτός συνόρων, βλέπουν την προοπτική περί ευρωπαϊκής ένωσης με αφορμή την δική μας οικονομική κρίση.
- Κ. Farage εφόσον σας ευχαριστήσω για την εξαιρετική τιμή τού να δεχτείτε την πρόσκλησή μου θα ήθελα να αναφερθείτε με δύο λόγια σε ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμά σας.
- Είμαι γεννημένος το 1964,οι  σπουδές μου ήταν στο Dulwich College, ενώ από το 1983 εργάστηκα ως χρηματιστής στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (London Metal Exchange),από το 1990 μέχρι και το 2002 υπήρξα διευθυντής της δικής μου χρηματομεσιτικής εταιρίας, είμαι ιδρυτικό μέλος του πολιτικού κόμματος UKIP,(κόμμα για την ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου),το 1993 δε, εξελέγην εκπρόσωπος του κόμματος για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο όπως επίσης και για τις τετραετίες από το 1999, 2004 και 2009. Τέλος υπήρξα αρχηγός του κόμματος από το 2006 μέχρι και το 2009 καθώς και από το 2010 έως σήμερα. Είμαι παντρεμένος δύο φορές και είμαι πατέρας τεσσάρων τέκνων.

- Είναι γνωστό ότι τόσο το κόμμα σας όσο και εσείς προσωπικά, ανήκετε στο γκρουπ κομμάτων  των σκεπτικιστών του Ευρωκοινοβουλίου (Europe of Freedom and Democracy), θεωρείτε πως η σημερινή κρίση επιβεβαιώνει τον σκεπτικισμό σας για αυτό το εγχείρημα;
- Δεν αποκαλώ τον εαυτό μου σκεπτικιστή! Ο σκεπτικισμός είναι μια κατάσταση αμφιβολίας η οποία είναι παθολογική εάν είναι παρατεταμένη. Έχω αποφασίσει εδώ και καιρό πως η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε ένας άθλιος και επιβλαβής οργανισμός, η δε τρέχουσα κρίση απλώς δικαίωσε αυτή την άποψη.
- Ποιοί κατά την γνώμη σας οι κυριότεροι λόγοι για το ότι φτάσαμε ως εδώ σε αυτό το σημείο. Θεωρείτε πως ήταν θέμα χρόνου κάτι τέτοιο και πως δεν υπήρχε η πραγματική πιθανότητα συγκερασμού τόσο διαφορετικών κοινωνιών σε ένα σύνολο; Επιτρέπει η έντονη διαφορετικότητα των πολιτισμών της ευρώπης μια πραγματική ευρωπαική ένωση όπως την οραματίστηκαν οι εμπνευστές της στα μέσα του προηγούμενου αιώνα ;
- Υπάρχει ένα βασικό ελάττωμα στην αντίληψη περί υπερεθνικής δημοκρατίας, υπάρχει μια αντίφαση όσον αφορά τους όρους, έτσι οι ιδέες περί μίας κοινής αγοράς, ενός κοινού νομίσματος και ενός κοινού νομικού πλαισίου, είναι λάθος και ήταν όπως αναφέρετε απλά θέμα χρόνου εως ότου αυτό να καταστεί προφανές και αυτονόητο. Τα δημοκρατικά έθνη δεν είναι δυνατόν να αναμιχθούν αλλά μπορούν να καταστραφούν, κάτι το οποίο κατά προφανή τρόπο κάνει η ευρωπαϊκή ένωση. Η καταστροφή τους, είναι ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να δημιουργηθεί η συγκεντρωτικού τύπου και αναγκαστικώς αντι-δημοκρατική αυτοκρατορία της ευρωπαϊκής ένωσης την οποία οι υποκινητές της "οραματίστηκαν" και "ονειρεύτηκαν".
- Πολλοί υποστηρίζουν πως εάν η Ελλάδα αποπεμφθεί από την ευρωπαϊκή ένωση τότε το όλο εγχείρημα θα καταρρεύσει, παρόλο που η οικονομική συνεισφορά της χώρας είναι μόνον το 2% του συνόλου της ευρωπαϊκής οικονομίας. Θεωρείτε πως μια ένωση οπως η ευρώπη θα είναι ασφαλής εάν και μόνον στηρίζεται στα οικονομικά δεδομένα ή θεωρείτε πως θα πρέπει να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες για μια ένωση με μέλλον πάνω σε σταθερές βάσεις όπως αυτό του πολιτισμού;
- Οι κοινές αξίες καθίστανται αρκετές προκειμένου να υπάρξει διπλωματία συνεργασίας αναμεταξύ των κρατών - εθνών, δεν είναι όμως αρκετές προκειμένου να δημιουργήσουν μια δημοκρατική ένωση αυτών των κρατών. Η Ελλάδα απορρίπτοντας την ευρωπαϊκή ένωση και το τοξικό της νόμισμα, θα μπορέσει να διευθετήσει τα ζητήματά της χωρίς την τεράστια επιβάρυνση της ανάμιξης της Ενωσης στα επιμέρους θέματά της, η οποία δημιούργησε την παρούσα κρίση και ως εκ τούτου καταδεικνύει συμπερασματικά πως η ευρωπαϊκή ένωση καθίσταται κακή για την οικονομία αλλά και για την κοινωνία. Η ανάκαμψη της Ισλανδίας από την προηγούμενη οικονομική της κρίση μας έδειξε κατά κάποιο τρόπο όλο αυτό, αλλά όταν ένα πρώην προβληματικό μέλος της Ενωσης ανέκαμψε εφόσον απέρριψε την Ενωση, ποιος ο λόγος για μια οποιαδήποτε χώρα να επιθυμεί να παραμένει υπό τον έλεγχο των Βρυξελλών;

- Ποιά η άποψη σας για την νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, την κυβέρνηση του τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου, ποιό το σχόλιό σας για την μη διενέργεια εκλογών, θεωρείτε πως θα πρέπει οι εκλογές να μην συμβαίνουν λόγω "ανωτέρας βίας" στην χώρα που γέννησε την δημοκρατία;  Γενικότερα πιστεύετε οτι ζούμε σε κοινωνίες ψευδοδημοκρατίας;
- Μετά βεβαιότητας αυτό το αποτέλεσμα αποτελεί έναν φαύλο κύκλο, όπως όμως προείπα είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της εμπλοκής της Ενωσης στα εσωτερικά μιάς χώρας και είναι ο τρόπος τον οποίο οραματίζεται η ευρωπαϊκή ένωση σχετικά με την πρόοδο των κατακτημένων επαρχιών της. Η ψευδοδημοκρατία, είναι το όνομα για το παιχνίδι που παίζει η Ενωση, αξιωματούχοι της οι οποίοι δεν έχουν εκλεγεί, εκλεγμένοι αντιπρόσωποι χωρίς πραγματική δύναμη, καθώς και εντατική χρηματοδότηση για όλα τα θεσμικά σώματα που συμφωνούν στο να την υποστηρίζουν, υπονομεύοντας κατά αυτόν τον τρόπο το ελάχιστο εναπομείναν απόθεμα εθνικής δημοκρατίας.

- Τι πιστεύετε πως θα συμβεί στο τέλος με την Ελλάδα, θα αποπεμφθεί από την Ευρώπη ή απλά αυτό χρησιμοποιείται από τους δανειστές σαν ένα μέτρο επιπλέον πίεσης ; Γενικότερα ποιος ο ρόλος των τραπεζών και του κεφαλαίου στο ζήτημα της κρίσης στην ευρωζώνη ;
- Αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκή ένωση θα διαλυθεί χωρίς αμφιβολία, όσο δε γρηγορότερα γίνει αυτό τόσο λιγότερες οι συνέπειες της κατάρρευσης της. Εάν η Ελλάδα μπορέσει να διαφύγει τώρα, θα είναι η πρώτη απο τις τυχερές χώρες, οι υποστηρικτές της Ενωσης προσπαθούν να επιρρίψουν τα τεράστια σφάλματά τους στις αγορές και στους Έλληνες αλλά κατά βάθος η αποτυχία τους οφείλεται στην ελλειπή ρύθμιση και απορρύθμιση τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι αγορές απλώς έπραξαν αυτό που τους επέτρεψαν να πράξουν ή σε μερικές εκ των περιπτώσεων σε αυτό που υποχρεώθηκαν. 
- Πολλά λέγονται για τις γερμανικές αποζημιώσεις του ΒΠΠ και το ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να ξεκινήσει διαδικασίες για το ζήτημα ως αντίμετρο στην σκληρή στάση των γερμανών κυρίως, σχετικά με την καταβολή των δόσεων του μνημονίου, επίσης θεωρείτε σωστή την ανακοίνωση περί διενέργειας δημοψηφίσματος που οδήγησε στην ουσία στην πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου;
- Εάν στην Ελλάδα οφείλονται τέτοιες αποζημιώσεις τις οποίες λαθεμένα δεν διεκδίκησε, τότε θα πρέπει να το κάνει ως αντίμετρο πίεσης σχετικά με τους δανειστές της. Τι πραγματικά αξιοθαύμαστη ευκαιρία προκειμένου να πάρει πίσω ό,τι δικαιωματικά της ανήκει !
Η δε επιλογή Παπανδρέου περί δημοψηφίσματος σε σχέση με τα μέτρα λιτότητας τόσο της ευρωπαϊκής ένωσης όσο και του διεθνούς νομισματικού ταμείου, υπήρξε η μοναδική καλή κίνηση την οποία έκανε ως πρωθυπουργός. Πραγματικά υπήρξε το μοναδικό καλό που έκανε ευρωπαίος πολιτικός εδώ και χρόνια, για αυτό και οι γραφειοκράτες της Ευρώπης τον έριξαν από την κυβέρνηση.
- Τι θεωρείτε  πως θα πρέπει να γίνει με την ευρωπαϊκή ένωση γενικότερα πέρα από το ζήτημα Ελλάδα, έχει μέλλον αυτό το εγχείρημα έστω και μετά από τις απαραίτητες μετατροπές και ποιές πιστεύετε πως πρέπει να είναι αυτές; Μιλάμε για μια Οδύσσεια χωρίς Ιθάκη;
- Η ευρωπαίκή ένωση θα πρέπει να διαλυθεί το συντομότερο και αυτό όσο πιο δημοκρατικά γίνεται, διότι δεν έχει καμία προοπτική ούτε και κάποια αξιόλογα χαρακτηριστικά. Δεν μπορεί να μετασχηματιστεί ή να βελτιωθεί κατά κάποιον τρόπο διότι πρόκειται για μια εντελώς λάθος έννοια την οποία θα πρέπει να ξεφορτωθούμε το συντομότερο δυνατόν.
- Ποια τα σχέδιά σας ως κόμματος για το μέλλον όσον αφορά την Αγγλική πολιτική σκηνή, ποια τα σχόλια των Βρετανών για το ζήτημα Ελλάδα, οικονομική κρίση και Ευρώπη γενικότερα;
- Ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να αποδεσμεύσουμε τους εαυτούς μας από την Ενωση αυτή είναι να αναλάβουμε τον έλεγχο των εθνικών κυβερνήσεων και να καταργήσουμε το νομικό πλαίσιο που της επιτρέπει να μας ελέγχει. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει μέσα στην ίδια την ευρωπαϊκή ένωση, ο κόσμος δε στην Βρετανία, λέει πολλά σχετικά με την Ελλάδα, συχνά αναπαράγοντας την προπαγάνδα της Ενωσης, ότι τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα των λαθών των ίδιων των Ελλήνων, όμως όλο και περισσότεροι έρχονται να υποστηρίξουν πως η Ελλάδα έπεσε στην παγίδα της Ευρώπης και πως πλέον οφείλει να αρνηθεί την παραμονή της σε αυτήν.
- Κ. Farage, εφόσον σας ευχαριστήσω και πάλι για τον πολύτιμο χρόνο σας αλλά και για τις απαντήσεις στα ερωτήματά μου, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς και πιστεύοντας πως εκφράζω το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού λαού, για την στήριξή σας στα ζητήματα που αφορούν την χώρα μου αλλά και την δημοκρατία εν γένει μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση, η στάση, τα σχόλια αλλά και οι θέσεις σας όπως εκφράζονται μέσα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πραγματικά τιμούν τον τίτλο του μέλους ενός κοινοβουλίου και μίας Ευρώπης στην οποία όλοι θα ήθελαν να συμμετέχουν.
 
Το δικό μου δε πολιτικό σχόλιο είναι πως η Ευρώπη εάν θέλει πραγματικά να έχει μέλλον ως ένωση. Θα πρέπει να βασίζεται και σε άλλους συνδετικούς παράγοντες ανάμεσα των λαών πέρα από τα όρια της απλής οικονομικής συνεργασίας και πως οφείλουμε όλοι να αντιδράσουμε σε μια Ευρώπη η οποία από δήθεν ένωση καταντά εκμετάλλευση των λαών  ενώ μας είχε σερβιριστεί ως κάτι άλλο, κάτι γεμάτο ιδανικά ειρήνης, συνεργασίας και κοινής πορείας των κρατών – μελών. Τώρα εάν όλο αυτό λειτούργησε ως σχέδιο ή αν μετεξελίχθηκε στην σημερινή κατάσταση θα το κρίνει η ιστορία.

Ίσως αυτή η Ενωση να ξεκίνησε αλλιώς και υπό άλλες οικονομικοκοινωνικές συνθήκες μετά των ΒΠΠ, όμως θα πρέπει να θεωρούμε ως καθήκον ο καθένας από εμάς να την εμποδίσουμε να μεταλλαχθεί σε ένα ακόμα τέρας εκμετάλλευσης και μια μηχανή με μέλη πολλών ταχυτήτων που αποσκοπούν στην εκμετάλλευση των λαών και του ανθρώπου γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: