6/5/12

Όλα τα σενάρια της επόμενης μέρας

Τη Δευτέρα ίσως ξεκινήσει μια νέα ιστορική περίοδος για την Ελλάδα.

Εκλογές 2012: Όλα τα σενάρια της επόμενης μέρας
Για πρώτη φορά μετά τη λαίλαπα που έφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη χώρα, οι Έλληνες καλούνται να ψηφίσουν σήμερα για το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα. Τα σενάρια της αμέσως επόμενης ημέρας προβλέπονται ξεκάθαρα από το Σύνταγμα και οι καραμπόλες που θα προκληθούν μπορεί να είναι η αρχή για ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς του δημοσίου βίου.
Όταν ανακοινωθούν επίσημα τα εκλογικά αποτελέσματα από το υπουργείο Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα καλέσει στην Ηρώδου Αττικού τον πρόεδρο του πρώτου κόμματος που θα έχει προκύψει από τις σημερινές εκλογές. Εκεί θα τον συγχαρεί και εφόσον το πρώτο κόμμα δεν θα έχει το απαιτούμενο ποσοστό για αυτοδυναμία, ο Πρόεδρος θα δώσει στον αρχηγό του διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Όποιος πρόεδρος κόμματος πάρει τη διερευνητική εντολή θα  συναντηθεί με τον πρόεδρο του δεύτερου κόμματος σε μια πρώτη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Αν τα δύο κόμματα αυτά έχουν κοινή προγραμματική κατεύθυνση (βλέπε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία), τότε θα γίνει μια προσπάθεια να πάρουν μαζί τους –αφού συμφωνηθεί– και κάποια άλλα μικρότερα.
Το δεύτερο κόμμα που θα συμμετέχει σε μια τέτοια κυβέρνηση με το πρώτο έχει δύο επιλογές:
  • Στελέχη του συμμετέχουν στην κυβέρνηση
  • Δίνει ψήφο ανοχής, αλλά κανένα από τα στελέχη του δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση
Σε αυτό το σενάριο, ενδεχομένως να υπάρχει διαφωνία στο εσωτερικό κάποιου κόμματος για μία από τις δύο αυτές επιλογές. Δεδομένων των πιθανών χαμηλών εκλογικών πτήσεων, ίσως μια τέτοια διαφωνία να προκαλέσει εξελίξεις σε ένα από τα δύο κόμματα.
Αν το πρώτο κόμμα δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα δώσει διερευνητική εντολή στο δεύτερο κόμμα. Αν πάλι δεν υπάρξει αποτέλεσμα τότε ο Πρόεδρος θα καλέσει τον αρχηγό του τρίτου κόμματος στον οποίο θα δώσει και σε εκείνον τη σχετική εντολή.
Αν και πάλι δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε ο κ. Παπούλιας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Στην περίπτωση που αποτύχει και αυτή η προσπάθεια, τότε προκηρύσσονται εκ νέου εκλογές.

 Πηγή: http://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: